ua en ru

Стабілізаційний фонд єврозони і ЄЦБ готують спільну інтервенцію, - неофіційні дані

Уряди країн єврозони і Європейський центральний банк (ЄЦБ) готують спільну інтервенцію на фінансовому ринку для того, щоб знизити вартість запозичень для Іспанії та Італії, повідомили сьогодні французькі ЗМІ, посилаючись на неназвані джерела. ЄЦБ готовий взяти участь у програмі, при умові, що європейські уряди погодяться вдатися до засобів європейських стабілізаційних механізмів EFSF і ESM, передає Reuters.

Згідно з планом, ресурси EFSF можуть бути задіяні, в першу чергу, для того щоб викупити іспанською та італійською борг на первинному ринку, а у вересні 2012 р. в гру набуде ESM. Одночасно ЄЦБ буде купувати іспанські та італійські держоблігації на вторинному ринку.

За даними французьких ЗМІ, європейські політики вже сьогодні проведуть попередні консультації щодо даної ініціативи.

Раніше сьогодні повідомлялося, що канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд обговорять в рамках телефонних переговорів ситуацію в єврозоні в контексті виконання рішень саміту Євросоюзу 28-29 червня 2012 р. з подолання боргової кризи.

Напередодні глава ЄЦБ Маріо Драгі пообіцяв вжити всі необхідні заходи по порятунку зони євро від краху, зокрема спрямовані на боротьбу з невиправдано високою прибутковістю за держпаперами країн валютного блоку.