ua en ru

США подали офіційний запит про екстрадицію кінорежисера Р.Поланськи з Швейцарії.

США подали офіційний запит про екстрадицію кінорежисера Романа Поланські з Швейцарії. Згідно заяві Міністерства юстиції Швейцарії, запит про екстрадицію був отриманий напередодні і в даний час переданий в судові органи Цюріха, де раніше був заарештований режисер. У випадку якщо швейцарський суд схвалить запит про екстрадицію, Р.Поланськи матиме право на апеляцію, передає Associated Press.

Нагадаємо, що 6 жовтня ц.р. швейцарські власті відмовилися випустити Р.Поланськи з в'язниці за запитом, який він подав в кінці вересня ц.р. Як заявив представник Міністерства юстиції Швейцарії Фолко Галлі, таке рішення було ухвалене у зв'язку з високим ризиком того, що Р.Поланськи після звільнення покине країну.

Р.Поланськи направив швейцарським судовим органам прохання про своє звільнення 29 вересня ц.р., у відповідь на що представники швейцарського кримінального суду заявили, що ухвала про подальшу долю режисера буде винесена "в найближчі тижні". При цьому таке рішення може бути оскаржене як з боку Р.Поланськи, так і з боку швейцарського правосуддя.

28 вересня ц.р. офіційний представник швейцарського Міністерства юстиції Гвідо Балмер заявив, що Швейцарія не виключає звільнення Р.Поланськи під заставу. За його словами, режисер може бути відпущений під заставу за жорсткої умови, що після цього він не залишить територію Швейцарії. Також 28 вересня ц.р. міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер висловив сподівання, що Р.Поланськи може бути звільнений в найкоротші терміни, назвавши його арешт "декілька страшним". Крім того, раніше президент Франції Ніколя Саркозі вимагав від швейцарських властей негайного звільнення режисера, а міністр культури Франції Фредерік Міттеран заявив, що арешт незаконний.