ua en ru

У США заявили, що Росія блокує розширення СММ на кордоні з Україною

У США заявили, що Росія блокує розширення СММ на кордоні з Україною Фото: СММ ОБСЄ на Донбасі (flickr.com/osce)

Через обмеження РФ ОБСЄ не може підтвердити весь масштаб участі Росії у війні на Донбасі

Росія продовжує блокувати розширення географії діяльності Специальнйо моніторингової місії ОБСЄ, незважаючи на потужну підтримку іншими країнами-учасниками. Про це йдеться в заяві в. о. заступника глави місії США при ОБСЄ Грегорі Мекріса.

"Знову нам доводиться сприймати неадекватну роботу місії з обмеженим охопленням, яка працює тільки на двох пунктах пропуску, які разом охоплюють лише сотні метрів російсько-українського кордону, простягається на 2300 кілометрів", - йдеться в заяві.

За його словами, через самовільне обмеження роботи наглядової місії, вона не зможе підтвердити масштаб участі Росії в постачаннях зброї, засобів і особового складу в підтримку бойовиків на Донбасі.

У заяві йдеться, що постійна відмова Росії у вирішенні розширити сферу діяльності СММ підтверджує те, що РФ відмовляється виконувати мінські домовленості.

"Відзначаємо, що пункт 4 Мінського протоколу передбачає чітку роль для спостерігачів ОБСЄ в моніторингу і перевірці обох сторін російсько-українського міжнародного кордону, а також створення зон безпеки біля кордону в Росії та Україні", - йдеться в заяві.

На думку Мекріса, існує тісний зв'язок між моніторингом припинення вогню і моніторингом кордону.

Нагадаємо, в березні повідомлялося, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ планує розширити присутність в Україні.