ua en ru

США заблокували розслідування зіткнень в секторі Газа

США заблокували розслідування зіткнень в секторі Газа Фото: протести в секторі Газа (twitter.com-Trkish6)

США заблокували прийняття заяви Ради безпеки ООН

США в понеділок, 14 травня, заблокували прийняття заяви Ради безпеки ООН, в якій було запропоновано провести незалежне розслідування зіткнень на кордоні Ізраїлю і сектора Газа, яке вибухнуло через відкриття нового посольства США в Єрусалимі. Про це повідомляє AFP з посиланням на дипломатів.

"Рада безпеки висловлює своє обурення та сум у зв'язку з вбивством палестинських цивільних осіб, які здійснюють своє право на мирний протест... Рада безпеки закликає до проведення незалежного і прозорого розслідування цих дій для забезпечення звітності", - йдеться в проекті заяви, копія якої була надана AFP.

Як відомо, зіткнення почалися у зв'язку з протестом через відкриття 14 травня посольства США в Єрусалимі. За останніми даними, число жертв серед палестинців в результаті зіткнень з ізраїльськими військовими на кордоні Ізраїлю і сектора Газа досягла 58 осіб. За словами палестинського посланця ООН, серед загиблих було вісім дітей у віці до 16 років.

"Рада безпеки закликає всі сторони проявляти стриманість в цілях запобігання подальшої ескалації та встановлення спокою... Рада безпеки закликає всі держави не робити жодних кроків, які ще більше погіршать ситуацію, включаючи будь-які односторонні і незаконні заходи, що підривають перспективи світу", - йдеться в проекті заяви.

Нагадаємо, раніше у Білому домі заявили що за насильство в секторі Газа відповідальний рух ХАМАС, зазначивши, що Ізраїль має право на самооборону.

"Ми в курсі повідомлень про триваюче насильство в секторі Газа. Відповідальність за ці трагічні смерті повністю лежить (на русі, - ред.) ХАМАС. ХАМАС навмисно і цинічно провокує (Ізраїль, - ред.) на відповідні дії", - заявив перший заступник прес-секретаря Радж Шах.

Відзначимо, що Туреччина відкликала своїх послів з Вашингтона і Тель-Авіва для консультації в Анкару. Президент Туреччини оголосив про термінове скликання засідання Організації ісламського співробітництва через події в секторі Газа.