ua en ru

США висловили стурбованість турецько-китайською системою ПРО

Посол США в Туреччині Франсіс Річчардоне висловив сьогодні стурбованість рішенням Анкари взяти на озброєння китайську систему протиракетної і протиповітряної оборони, яку Туреччина хоче виробляти спільно з Китаєм. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За його словами, хоча ця угода суто комерційна, США непокояться її можливими наслідками для спільної протиракетної і протиповітряної оборони НАТО.

Сполучені Штати ведуть із цього приводу переговори з Туреччиною. Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявляв учора, що остаточного рішення про це ще не ухвалювали.

У вересні Туреччина, що є членом НАТО, оголосила, що з низки пропозицій, які подавали, серед інших, американські, європейські чи російські компанії, обрала систему ППО і ПРО FD-200 китайської компанії CPMIEC (China Precision Machinery Import and Export Corp).

Тим часом США протягом минулого десятиріччя не раз накладали на цю компанію санкції через звинувачення в тому, що вона продавала озброєння і ракетні технології Ірану й Пакистану.