ua en ru

США внесли в чорний список ще 12 компаній і фізичних осіб за співпрацю з Іраном

У США адміністрація Барака Обами посилила санкції проти Ірану, занісши в чорний список ще 12 компаній і фізичних осіб за їх роботу по передачі секретних технологій зі збагачення урану, передає Associated Press.

Держдепартамент і міністерство фінансів повідомили, що цього разу під заборону потрапили 7 компаній і 5 осіб. Будь-які їхні активи, що знаходяться під юрисдикцією США, будуть заморожені, і американським громадянам заборонено вести з ними справи. Міністерство фінансів пояснило це тим, що вони забезпечували іранський уряд "унікальними товарами, технологіями і послугами", що відносяться до ядерної програми, і таким чином порушували резолюцію Радбезу ООН.

Нагадаємо, через свою ядерну програму Ісламська Республіка і до цього випробовувала серйозний міжнародний тиск. Так, з боку Євросоюзу з 1 липня 2012 р. діє нафтове ембарго проти Ірану, у відповідності з яким імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів на територію країн - учасниць ЄС, а також пов'язані з цим фінансові та страхові операції повністю заборонені. З боку США, Великобританії і Канади діють односторонні санкції проти Центрального банку та фінансового сектора Ірану, а також енергетичного сектора країни.

Крім того, в даний час відносно Ірану діють чотири санкційні резолюції Ради Безпеки ООН, які забороняють, зокрема, експорт до Ірану атомної, ракетної і значної частини військової продукції, іноземні інвестиції в нафтогазову промисловість Ірану тощо.

Читайте також: Сенат США посилив санкції проти Ірану