ua en ru

У США вимагають ввести санкції проти генпрокурора Росії Чайки і бізнесмена Усманова

У США вимагають ввести санкції проти генпрокурора Росії Чайки і бізнесмена Усманова Фото: Алішер Усманов (twitter.com/lpmixru)

В якості одного з обгрунтувань введення санкцій - розслідування фонду російського опозиціонера Олексія Навального

Сенатори в США вимагають ввести санкції проти російського мільярдера Алішера Усманова і генерального прокурора Росії Юрія Чайки. Про це повідомляє Forbes.ru.

Так, сенатори з Республіканської партії Роджер Вікер, Марк Рубіо, Корі Гарднер і Ліндсі Грем висунули такі вимоги в листі держсекретареві Рекс Тіллерсон, міністру фінансів Стівену Мнучіну і директору Національної розвідки Дену Коутс.

В якості одного з обгрунтувань введення санкцій - розслідування фонду російського опозиціонера Олексія Навального спільно з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) щодо угод російського мільярдера Усманова.

Стверджується, що Чайка і Усманов залучені в корупцію. Усманова сенатори представляють як "одного з найбільш впливових російських олігархів, близьких до Кремля і мають частку в провідних медіа".

Посилаючись на документи ICIJ, The New York Times і The Guardian, сенатори пишуть про 200 млн доларів інвестицій в Facebook і 85 млн доларів, пожертвуваних Усмановим на користь фонду, нібито пов'язаного з прем'єром Дмитром Медведєвим. На останній платіж сенатори дивляться як на "Одну з форм хабарництва".

У випадку з Чайкою, сенатори описують результати розслідування, згідно з яким "близькі родичі Чайки і родичі інших вищих чиновників Генпрокуратури, залучені в ділові відносини з компанією "Авилон". Зокрема, як передбачається в листі, мова йде про контракти на поставку автомобілів для державних потреб, включаючи саму Генпрокуратуру, а також партнерство співвласника "Авилон" Камо Авагумяна з Артемом Чайкою (син генпрокурора) в грецькому п'ятизірковому готелі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що наприкінці січня Сполучені Штати Америки опублікують доповідь, в якій будуть детально викладені санкції проти Російської Федерації.