ua en ru

США вимагають від Президента Афганістану підписати двосторонній договір з безпеки

Американські війська будуть виведені з неспокійного регіону Гіндукуш, якщо афганський Президент Хамід Карзай не підпише угоду з безпеки з Вашингтоном. Таку заяву зробила представник США на переговорах з Афганістаном Сьюзан Райс, передає телеканал ZDF.

Карзай США поставив нову умову підписання американо-афганського договору: відмовитися від проведення військових операцій в районах проживання цивільних осіб і повернути на батьківщину полонених громадян Афганістану з табору Гуантанамо.

У свою чергу Вашингтон незадоволений затримкою в переговорах. Нова угода дозволить окремим частинам американської армії залишитися в Афганістані й після 2014 р. Поки мова йде про 15 тис. військових, які будуть займатися тренуванням афганської армії і проводити контртерористичні операції. Також США прагнуть захистити війська, які залишаться після планованого виведення основних сил, юридичним імунітетом від афганських законів.

Раніше повідомлялося, що Карзай заявляв про небажання підписувати договір до виборів 2014 р., незважаючи на схвалення документа всеафганскою радою старійшин - Лойя Джирга. Президент заявляв, що має намір передати це питання своєму наступникові. Експерти мотивували його рішення побоюваннями за особисту репутацію.