ua en ru

США зачекають з оцінками заяви РФ про виведення військ із Сирії

США зачекають з оцінками заяви РФ про виведення військ із Сирії Фото: офіційний представник Білого дому Джон Ернест (Reuters)

Про це в ході щоденного брифінгу заявив офіційний представник Білого дому Джон Ернест

В адміністрації президента США Барака Обами поки не бачили повідомлень про рішення російського керівництва вивести основну частину сил РФ із Сирії. Про це сьогодні в ході щоденного брифінгу заявив офіційний представник Білого дому Джон Ернест.

"Я поки не бачив цих повідомлень. Мені складно оцінити, який вплив це рішення справить на (міжсирійські, - ред.) переговори і як це змінить поточну динаміку. Нам потрібно подивитися, в чому саме полягають російські наміри", - сказав Ернест у відповідь на запитання однієї з репортерок, яка попросила прокоментувати свіжі повідомлення про швидке виведення російського контингенту із Сирії.

Прес-секретар Білого дому не зміг відповісти на запитання, чи є рішення президента РФ Володимира Путіна про виведення основних сил із Сирії результатом домовленості з Вашингтоном. При цьому він наголосив, що держсекретар США Джон Керрі знаходиться в постійному контакті зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим.

На брифінгу Ернесту також поставили запитання, чи планує президент США Барак Обама обговорити з Путіним виведення військ. "Я б точно не став виключати цього", - відповів він, пообіцявши, що журналістів поінформують про таку розмову.

Оцінюючи російську операцію в Сирії в цілому, Ернест висловив думку, що вона "ускладнила" спроби домогтися політичного переходу в Сирії. Як відомо, присутність російської авіагрупи в арабській республіці Білий дім назвав "військовою інтервенцією," спрямованою на підтримку президента країни Баша Асада.

Нагадаємо, раніше сьогодні президент Росії Володимир Путін на зустрічі з главою Міноборони Сергієм Шойгу і міністром закордонних справ Сергієм Лавровим доручив із 15 березня розпочати виведення основних сил РФ із Сирії. За його словами, завдання, поставлені перед російським Міноборони, в цілому було виконано.