ua en ru

США розчаровані рішенням влади Ізраїлю затвердити план будівництва житлових будинків у Східному Єрусалимі

США розчаровані рішенням влади Ізраїлю схвалити план будівництва 1,1 тис. житлових будинків у Східному Єрусалимі. Про це повідомила речник Держдепартаменту США Вікторія Нуланд. Вона зазначила, що ця ініціатива перешкоджає спробам відновити прямі переговори між Ізраїлем та Палестиною, передає Associated Press.
Нагадаємо, напередодні влада Ізраїлю затвердила план будівництва 1,1 тис. житлових будинків у Східному Єрусалимі. Нове житло для єврейських сімей буде побудовано в районі Ґіло, що палестинці бачать частиною своєї майбутньої столиці. Будівельні роботи повинні початися після обов'язкового 60-денного періоду, протягом якого влада готова розглянути заперечення громадськості проти проекту, якщо такі надійдуть.
Раніше у вересні 2011 р. глава Палестинської автономії Махмуд Аббас подав в ООН офіційну заявку на повноправне членство Палестини в цій організації. Палестинці пішли на такий крок, зневірившись добитися незалежності в переговорах з Ізраїлем, які безуспішно тягнуться останні 20 років. Заявка Палестини спочатку повинна бути розглянута Радою Безпеки ООН, який офіційно приступить до обговорення цього питання цього.
"Квартет" з близькосхідного врегулювання, що складається з представників США, Росії, ЄС і ООН, вже виступив із закликом поновити палестино-ізраїльські переговори.
Махмуд Аббас заявляє, що повернеться за стіл переговорів тільки за умови, якщо Ізраїль припинить забудову Східного Єрусалиму і Західного узбережжя річки Йордан - палестинських територій, окупованих в ході війни 1967 р.