ua en ru

Спецслужби розслідують можливий план РФ зі зриву виборів у США, - Washington Post

Спецслужби розслідують можливий план РФ зі зриву виборів у США, - Washington Post Фото: Американські спецслужби розслідують можливе втручання Кремля у вибори президента США

У ФБР поки що немає конкретних доказів втручання у виборчий процес з боку Росії

Спецслужби і правоохоронні органи Сполучених Штатів Америки розслідують те, що вони називають "широкою російською таємною операцією в США, покликаною посіяти у громадськості недовіру до майбутніх президентських виборів і взагалі до політичних інституцій США". Про це розповіли джерела в розвідці і Конгресі США, пише The Washington Post.

Уточнюється, що мета розслідування - зрозуміти масштаби і цілі російської кампанії, яка включає в себе кіберінструменти для зламу систем, використовуваних у політичному процесі, підвищуючи можливості Росії для поширення дезінформації.

Розслідування американських правоохоронців очолює директор національної розвідки США Джеймс Клаппер.

"Дирекцію національної розвідки турбує це питання і ми над цим працюємо ", - розповів колишній співробітник ЦРУ Чарльз Аллен.

"Ми дуже уважно стежимо за російською операцією із впливу на Сполучені Штати", - повідомив ще один високопоставлений співробітник розвідки на умовах анонімності.

Американські чиновники вивчають потенційні втручання в процес виборів, і ФБР вже попередив державних і місцевих чиновників про потенційні кіберзагрози.

Тим не менш, співрозмовник видання підкреслив, що поки що не йдеться про "конкретні докази" втручання з боку Росії або плани зробити це.

"Але навіть натяк на що-небудь, що може вплинути на безпеку нашої виборчої системи, буде мати серйозні наслідки. Впевненість людей у виборчій системі - це ключ до нашої демократії", - зазначив чиновник.

Нагадаємо, у США розслідування зламів електронної бази виборців, які відбулися нещодавно в двох штатах, показало, що одна з IP-адрес збігається з використаною під час кібератак в Україні, Туреччині та Німеччині раніше в цьому році.