ua en ru

США розсекречують знамените "досьє Пентагона" про війну у В'єтнамі

Сполучені Штати розсекречують знамените "досьє Пентагона" про війну у В'єтнамі через 40 років після витоку матеріалів до друку, передає радіо "Маяк". Повний збірник документів - а це близько 7 тисяч сторінок - буде офіційно оприлюднені Національним архівом США. З досьє також можна буде ознайомитися в інтернеті. Робота над збіркою почалася в 1967 р. з ініціативи тодішнього міністра оборони США Роберта Макнамари.
"Те, що "документи Пентагону" весь цей час були засекреченими, поставив уряд Сполучених Штатів в досить незручну ситуацію, - говорить співробітник Архіву національної безпеки при Університеті Джорджа Вашингтона Джон Прадос. - Їх можна було читати протягом 40 років, а вони все ще вважалися засекреченими".
Документи про підготовку і ведення війни у В'єтнамі стали доступні громадськості завдяки колишньому аналітику Пентагону і держдепартаменту Деніелу Еллсбергу, що зумів таємно скопіювати частину збірки. Розчарувавшись у В'єтнамській війні, він вважав за необхідне, щоб громадськість дізналася правду, яку уряд ретельно приховував. Спочатку Еллсберг спробував оприлюднити матеріали через декількох налаштованих проти війни сенаторів, а коли спроба не вдалася, передав їх газеті The New York Times.
Газета почала публікацію матеріалів в 1971 р., чим накликала на себе гнів адміністрації Річарда Ніксона. З документів випливало, що колишній уряд Ліндона Джонсона навмисно вживав дії по ескалації війни, незважаючи на запевнення самого Президента про те, що США не прагнуть до її розширення. При цьому, як свідчать матеріали, влада систематично вводили в оману не тільки громадськість, але і Конгрес США.