ua en ru

США закликають українську владу забезпечити безпеку громадських активістів і журналістів

США закликають українську владу забезпечити безпеку громадських активістів, журналістів і блогерів. Про це йде мова заяві місії США у ОБСЄ про події в Україні, виголошеній послом США в ОБСЄ Денієлом Баєром, повідомляє прес-служба посольства США в Україні.

"Уряд України, включно із Президентом Януковичем і всіма міністрами, повинен дотримуватися своїх зобов'язань у рамках ОБСЄ і публічно заприсягтися не толерувати жодної помсти активістам і журналістам та підкріпити таку обіцянку діями, у тому числі розслідуванням і покаранням винних у такого роду огидних злочинах", - йдеться в заяві.

При цьому представник США згадує випадок з побиттям української активістки і журналістки Тетяни Чорновіл.

"Побиття Чорновил виглядає елементом системи помсти, що вимальовується, проти тих, хто організовував, брав участь у, або прихильно висвітлював виступи Євромайдану, здійснюючи таким чином свої основоположні права на свободу слова і зібрань", - зазначив Баєр.

Водночас представник США нагадав, що під головуванням України започаткувалася ініціатива прийняття нового рішення щодо захисту журналістів, яка стає дедалі більш актуальною, зважаючи на останні події в Україні.

"Знімки скривавленого і понівеченого обличчя Чорновіл, кинутої нападниками у придорожньому кюветі, є суворим нагадуванням про те, яку ще роботу нам належить виконати, щоб запобігти в майбутньому таким випадкам на просторі ОБСЄ", - йдеться в заяві.

При цьому місія США при ОБСЄ наголошує на важливій ролі журналістів, включно із журналістами громадськими і блогерами, для "вільного і заможного суспільства".

Нагадаємо, раніше в ОБСЄ висловили глибоку стурбованість з приводу безпеки журналістів в Україні після нападу на Чорновіл.