ua en ru

США закликають Росію не застосовувати закон про "іноземних агентів"

США закликають Росію не застосовувати закон про "іноземних агентів" Фото: Хізер Нойерт (Depatment of state)

25 листопада президент Росії підписав закон про ЗМІ - "іноземних агентів"

Сполучені Штати Америки закликають Росію не застосовувати закон про ЗМІ - "іноземних агентів" для подальшого обмеження діяльності засобів масової інформації та свободи самовираження. Про це йдеться в заяві представника Держдепартаменту США Хізер Нойерт.

В Держдепі США заявили, що закон, який дозволяє владі оголошувати засоби масової інформації, які отримують фінансування з-за кордону, "іноземними агентами" і вводити проти них обмежувальні заходи, це є ще однією загрозою свободі слова в Росії.

У заяві зазначається, що свобода самовираження, включаючи свободу слова та засобів масової інформації, є одним з основоположних прав людини, які Росія зобов'язалася дотримуватися.

Нагадаємо, 25 листопада президент Росії Володимир Путін підписав закон про ЗМІ - іноземних агентів. Законопроект був схвалений Держдумою РФ 15 листопада, Радою Федерації - 22 листопада.

Як повідомлялося, мова йде про зміни до закону про ЗМІ, згідно з яким іноземна засіб масової інформації, яке розповсюджує друковані, аудіо-, аудіовізуальні та інші повідомлення та матеріали, може бути визнаний виконують функції іноземного агента. У такому разі до ЗМІ-иноагенту будуть застосовуватися ті ж самі положення закону, як у випадку з некомерційними організаціями, визнаними іноземними агентами.