ua en ru

США закликають до пом'якшення санкцій проти банківського сектора Ірану

Білий дім закликає до пом'якшення санкцій проти іранського банківського сектора, передає Reuters. Про це повідомив республіканець сенатор Марк Кірк, який спільно з демократом Робертом Менендезом розробив поправку до закону про оборонний бюджет на 2012 фінансовий рік, згідно з якою Президент США може своїм указом вводити санкції щодо іноземних банків, якщо виявлено, що вони проводять "істотні фінансові транзакції "з іранським Центральним банком.
Поправка Кірка-Менендеза була одноголосно прийнята в сенаті 2 грудня ц.р., а тепер повинна дістати схвалення в палаті представників, щоб остаточно стати законом. Однак адміністрація Обами не підтримує обраний сенатом тип обмежувальних заходів: в уряді вважають, що санкції подібного роду можуть обернутися проти самої Америки, оскільки можуть не сподобатися іноземним партнерам США.
За словами Кірка, пізніше деякі законодавці отримали лист від глави Білого дому з пропозицією "деяких технічних змін".
"Насправді, це не просто технічні зміни, це спроба повністю знищити суть поправки", - заявив Кірк, закликаючи колег "не піддаватися" і дотримуватися схваленого сенатом тексту поправки.
Нагадаємо, США та інші країни Заходу підозрюють Іран у розробках, спрямованих на створення ядерної зброї, і вимагають від Тегерана припинити самостійно збагачувати уран. Ісламська Республіка відкидає всякі звинувачення у військових ядерних розробках, заявляючи, що ядерна програма країни спрямована виключно на створення сектора мирної атомної енергетики.