ua en ru

США закликають Іран до прямих переговорів по ядерній програмі

Вашингтон закликає Тегеран приступити до прямих переговорів по ядерній програмі і попереджає про негативні наслідки в разі блокування Іраном Ормузської протоки. Така позиція адміністрації США викладена в посланні Президента Барака Обами, направленому духовному лідеру Ірану аятолі Алі Хаменеї, передає радіо "Маяк".

Офіційний представник МЗС Ірану підтвердив факт отримання послання і заявив, що варіанти відповіді на ініціативу Білого дому розглядаються.
Раніше Євросоюз спростував заяви голови іранського МЗС про готовність Ірану до нових шестисторонніх переговорів щодо його ядерної програми.
Минулий приблизно рік тому в Стамбулі останній раунд переговорів між Іраном і п'ятьма постійними членами Ради Безпеки ООН, а також Німеччиною, завершився безрезультатно.
Відносно Ірану діють односторонні санкції США, Великобританії і Канади, спрямовані проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. При цьому влада Франції підтримують введення нових, "безпрецедентних" санкцій, у тому числі заморожування активів Центрального банку Ірану, а також призупинення закупівлі іранської нафти. Напередодні влада Японії висловили готовність скоротити імпорт іранської нафти.
Причиною нових санкцій стала доповідь МАГАТЕ, в якій говорилося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня. США, Ізраїль і ряд країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер.