ua en ru

США приймуть конкретні рішення з розміщення військової бази в Польщі в березні 2019

США приймуть конкретні рішення з розміщення військової бази в Польщі в березні 2019 Фото: Маріуш Блащак (flickr.com Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji)

Чергова зустріч за цією угодою відбудеться в жовтні-листопаді у Вашингтоні

Сполучені Штати Америки готують пропозиції Варшаві з приводу розміщення постійної американської військової бази на території Польщі, конкретних рішень у цій справі можна буде очікувати у березні 2019 року. Про це заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак після зустрічі в Брюсселі з міністром оборони США Джеймсом Меттісом, передає РБК-Україна з посиланням на РАР.

За його словами, "Пентагон буде зобов'язаний надати Конгресу рекомендації по цій справі".

"Міністр оборони США сказав мені, що Пентагон дуже інтенсивно працює над пропозицією польської сторони щодо постійної американської бази в Польщі", - зазначив міністр.

За його словами, чергова зустріч за цією угодою відбудеться в жовтні-листопаді у Вашингтоні. Міністр повідомив, що робоча група експертів Пентагону і Міністерства національної оборони Польщі почала роботу над деталями пропозиції.

Нагадаємо, в травні стало відомо, що у Польщі готові заплатити 2 млрд доларів за створення на польській території постійної військової бази. У свою чергу РФ висловила стурбованість повідомленнями про прохання Польщі, сказавши, що наближення об'єктів НАТО до кордонів Росії підриває стабільність в Європі.

Перший візит президента Польщі Анджея Дуди Білий дім 18 вересня розпочався з переговорів "віч-на-віч" з лідером США Дональдом Трампом. Сторони обговорили безпеку в Центральній Європі і посилення військової присутності США в регіоні. В ході переговорів Польща і США підписали нову угоду про стратегічне партнерство.

У вересні Трамп заявив, що Вашингтон розглядає прохання Польщі про постійному присутності американських військових на її території.