ua en ru

США представили нову стратегію ВМФ з урахуванням агресії Росії і анексії Криму

У США презентували стратегію розвитку військово-морського флоту, морської піхоти і берегової охорони. За повідомленням Міністерства оборони США, документ "Спільна стратегія 21-го століття "Сила моря" (Seapower) прописана з урахуванням змін у глобальній безпеці, передає "Голос Америки".

У документі сказано, що серед причин створення нової стратегії є відповідальність США за безпеку в Європі.

"Модернізація російського війська, незаконна анексія Криму, нинішня військова агресія на сході України підкреслюють важливість наших обов'язків забезпечувати європейську безпеку і стабільність. Члени НАТО можуть забезпечити тривалу життєздатність Альянсу, підтримуючи військово-морські сили, які відповідають за безпеку європейського узбережжя", - сказано в документі.

Нова морська стратегія в основному акцентує увагу на співпрацю з партнерами в Індо-Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. У документі передбачено збільшення присутності військово-морського флоту на передових рубежах до 2020 року на 23 корабля, порівняно з нинішніми 97 судами до 120.

Зокрема, до кінця 2015 року планується розмістити біля берегів Іспанії чотири есмінці з балістичними ракетами протиповітряної оборони і торпедної підводним човном на острові Гуам.

Військово-морський флот планує також додати 10 кораблів на Близькому Сході, щоб до 2020 року американська присутність у цьому регіоні сягала 40 суден.

В цілому "Стратегія 21-століття "Сила моря" складається з 4 підрозділів: глобальна безпека, партнерство і присутність на передових рубежах, підтримка національної безпеки і розроблення майбутніх збройних сил.

Нагадаємо, в найближчі три з половиною місяці Болгарія і США проведуть серію спільних військових навчань у зв'язку з посиленням напруженості в регіоні через кризу в Україні.