ua en ru

США на півтора року надали українцям статус тимчасово захищених осіб: хто його отримає

США на півтора року надали українцям статус тимчасово захищених осіб: хто його отримає Фото: США нададуть українцям статус тимчасово захищених осіб (Getty Images)

Міністерство внутрішньої безпеки США (DHS) оголосило про надання українцям статусу тимчасово захищених осіб на 18 місяців. Отримати його зможуть ті, хто перебував на території країни до 1 березня 2022 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресреліз DHS.

"Присвоєння (статусу - ред.) пов'язане як з триваючим військовим конфліктом, так і з надзвичайними і тимчасовими Умовами в Україні, які перешкоджають безпечному поверненню в країну українців і осіб без громадянства, останнім часом проживали в Україні", - зазначено релізі.

Зазначається, що до програми можуть бути включені українці, які перебували на території США до 1 березня 2022 року включно. Ті, хто прибув в країну після цієї дати, отримати статус тимчасово захищених осіб не зможуть.

"Навмисний і неспровокований напад Росії на Україну призвів до триваючої війни, безглуздого насильства і того, що українці змушені шукати притулку в інших країнах", - сказав глава відомства Алехандро Майоркас.

Статус тимчасово захищених осіб має на увазі видачу дозволу на роботу в США і тимчасової посвідки на проживання. Однак він не передбачає отримання надалі права на постійне проживання.