ua en ru

У США підписали угоду щодо страхування ризиків спорудження ЦСВЯП в Україні

У США підписали угоду щодо страхування ризиків спорудження ЦСВЯП в Україні Фото: ЧАЕС (spfu.gov.ua)

Голова ОPIC наголосив на важливості енергетичної незалежності України від Росії

Урядова установа Сполучених Штатів Корпорація міжнародних приватних інвестицій (Overseas Private Investment Corporation, OPIC) підписала контракт з проектом спорудження в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це повідомляє "Голос Америки".

Зазначається, що ОPIC застрахувала політичні ризики проекту на загальну суму 250 млн доларів, які залучать у приватних інвесторів шляхом випуску облігацій.

На ці кошти українська корпорація "Енергоатом" має побудувати в Чорнобильській зоні першу стадію сховища.

Очікується, що цей проект зміцнить енергетичну незалежність України від Росії, куди досі відправляють відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС.

"Допоки український уряд продовжує реформи, ми почуваємось дуже комфортно, щоб бути інвесторами там. Це те, за чим ми дуже пильно стежимо, але вони досягають великого прогресу. Для нас дуже важливо, щоб українці мали енергетичну незалежність. Думаю, це крок вперед", - наголосив голова OPIC Рей Вешборн.

Вешборн додав, що особливо агенцію приваблює енергетичний сектор, як природний газ, так і відкриття нафтових родовищ та транспортування.

Нагадаємо, кредитне агентство Moody's присвоїло рейтинг Аа2 зі стабільним прогнозом для випуску облігацій НАЕК "Енергоатом" на суму 250 млн доларів завдяки тому, що OPIC надала свої гарантії політичних ризиків для проекту.