ua en ru

США підтримають позитивне рішення Константинополя про надання Томосу про автокефалію

США підтримають позитивне рішення Константинополя про надання Томосу про автокефалію Фото: Андрій Парубій і Сем Браунбек (rada.gov.ua)

США не втручаються в процес надання Україні Томосу про автокефалію

Посол США з особливих доручень з питань міжнародної релігійної свободи Сем Браунбек на зустрічі з головою Верховної ради Андрієм Парубієм заявив, що США підтримають позитивне рішення Вселенського патріархату про надання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Про це йдеться на сайті ВРУ.

"На етапі прийняття рішення про надання Томосу про автокефалію Української православної церкви ми не втручаємося. Але якщо таке рішення буде прийнято, ми його підтримаємо, і якщо можемо бути корисними на етапі його імплементації, ми будемо раді допомогти", - сказав Браунбек.

У ході зустрічі Парубій висловив сподівання, що Україна зможе отримати "позитивне рішення про надання Томосу про автокефалію Української помісної православної церкви вже в цьому році". Голова ВРУ наголосив, що створення автокефальної Української православної церкви - це питання не лише релігії, але й національної безпеки.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що США підтримують надання томосу про єдину помісну УПЦ

Крім того, президент України Петро Порошенко заявляв, що Вселенський патріархат Константинополя прийняв рішення про те, що має право одноосібно надавати Томос про автокефалію. За словами глави держави, Вселенський патріархат прийняв рішення про право без урахування думки Москви надавати всім державам права на створення помісної церкви.