ua en ru

США передали владі Іраку велику авіабазу під Багдадом

Американські військові передали владі Іраку другу за величиною авіабазу в цій країні, повідомляє радіо "Свобода".
Під час війни в Іраку на базі Балад на північ від Багдада розміщувалися понад 30 тисяч військовослужбовців сухопутних сил і ВПС США. Повідомляється, що в 2006 році за кількістю злетів і посадок літаків аеродром бази посідав друге місце в світі - після лондонського аеропорту Хітроу. База була передана під контроль іракської влади після того, як її покинув останній підрозділ американських військ.
Нагадаємо, Президент США Барак Обама офіційно заявляв, що всі бойові підрозділи армії США будуть виведені з Іраку до кінця 2011 р.
"Після майже дев'яти років війна Америки в Іраку буде завершена", - заявив глава Білого дому.
Угода про виведення американських військ до кінця 2011 р. була досягнута між Вашингтоном і Багдадом ще за часів президентства Джорджа Буша-молодшого. Однак Обама неодноразово намагався досягти домовленості про можливу присутність бойових підрозділів американської армії і після 2011 р. Незадовго до оголошення про виведення військ Обама провів відеоконференцію з прем'єр-міністром Іраку Нурі Аль-Малікі з цього питання, але сторони не змогли прийти до угоди.
Як повідомлялося, Вашингтон планує до кінця року повернути додому з Іраку 47 тис. американських військових.

Зазначимо, військовий конфлікт в Іраку почався в 2003 р. з вторгнення сил США і союзників в Ірак з метою повалення режиму Саддама Хусейна. У ході бойових дій з початку 2004 р. по серпень 2008 р. загинули близько 77 тис. місцевих жителів. За підрахунками Центрального командування США, ця цифра включає понад 60 тис. цивільних осіб та близько 14 тис. службовців іракських сил безпеки.