ua en ru

США очікує дефолт в середині лютого, якщо не буде підвищена стеля держборгу, - Мінфін країни

Якщо американський конгрес не вирішить питання про підвищення стелі держборгу, то США в середині лютого - початку березня можуть оголосити дефолт. Про це йдеться в листі міністра фінансів країни Тімоті Гайтнера спікера нижньої палати конгресу Джон Бонер. Лист опублікований на сайті Мінфіну США. Як зазначив Гайтнер, надзвичайні заходи, які приймає міністерство, до зазначеного часу будуть вичерпані. Для того, щоб уникнути ризик дефолту і збоїв у платежах, конгресу слід якомога раніше вирішити питання з лімітом держборгу.

У листі також йдеться, що уряд США в даний час здійснює близько 80 млн відокремлених платежів в місяць. Сюди входять виплати по соціальному забезпеченню і медичного обслуговування, військові зарплати і пенсії, допомоги з нагоди стихійних лих, плата за товари, які держава купує за контрактами з малим та великим бізнесом, і багато іншого. Якщо проблема ліміту держборгу не буде вирішена, ці платежі виявляться під питанням, що створить серйозні економічні труднощі для мільйонів фізичних та юридичних осіб по всій країні.

Гайтнер підкреслив, що навіть короткий перерву в платежах поставить під сумнів готовність держави виконувати зобов'язання в повному обсязі і що кредитоспроможність країни не може бути заручником, захопленим заради політичної вигоди.

Читайте також: Мінфін США не буде випускати платинові монети для запобігання боргової кризи