ua en ru

США відкинули звинувачення Ірану в причетності до вбивства вченого-ядерника Даріуша Резаї

США відкинули звинувачення Ірану в тому, що Вашингтон нібито причетний до вбивства іранського вченого-ядерника, і закликали Тегеран не використовувати цей випадок, щоб відвернути увагу світової спільноти від своєї ядерної програми, передає Reuters.

Вчений-фізик Даріуш Резаї був убитий бойовиками в східному Тегерані в суботу, 23 липня. Деякі ЗМІ повідомили, що Резаї був вченим-ядерщиком, який працював на міністерство оборони ісламської республіки. Але заступник міністра внутрішніх справ країни Сафаралі Баратлу спростував цю інформацію.

Спікер парламенту Ірану Алі Ларіджані у промові, яка транслювалася в прямому ефірі іранського державного телебачення, звинуватив Сполучені Штати і Ізраїль у вбивстві вченого.

"Ми не причетні до цього", - заявила вчора прес-секретар Державного Департаменту США Вікторія Нуланд, висловлюючи співчуття родині Резаї. Вона також зазначила, що Тегеран часто звинувачує Захід в таких заходах.

"Ми сподіваємося, що Тегеран не планує використовувати цей інцидент, щоб відвернути увагу від того, що йому потрібно зробити для того, щоб повернутися до своїх міжнародних зобов'язань", - додала вона.

В останні кілька років в Ірані було убито декілька вчених-ядерників на тлі активізації розборок Тегерана з міжнародним співтовариством по своїх ядерних амбіціях.

Іран стверджує, що його ядерна програма має виключно мирні цілі. Тегеран досі не погодився зупинити діяльність зі збагачення урану, як того вимагає Рада Безпеки ООН.

Відмова призвела до накладення санкцій з боку Організації Об'єднаних Націй, Європейського Союзу та Сполучених Штатів.