ua en ru

США відкликали винищувачі F-15 з бази на південному сході Туреччини

США відкликали винищувачі F-15 з бази на південному сході Туреччини Фото: американські винищувачі F-15 (Reuters)

Починаючи від 16 грудня 12 літаків F-15 буде повернуто на базу британських ВПС у Лейкенхиті

Американські винищувачі F-15, які з початку листопада базувалися на турецькій базі Інчирлик, повертаються до місця постійної дислокації. Про це повідомляє Reuters.

Як зазначається, перебування американських винищувачів на південному сході Туреччини раніше розглядалося як посилення турецьких ВПС на тлі конфлікту в Сирії.

Європейське командування армії США заявило про закінчення тимчасової місії на базі Інчирлик, а тому 12 літаків F-15, починаючи із 16 грудня, будуть повернуті на базу британських ВПС у Лейкенхиті. Жодних пояснень цього кроку Пентагон не надав.

Літаки F-15 прибули на базу до Інчирлика двома хвилями 6 і 12 листопада. В офіційній заяві американського командування, яку 6 листопада наводило видання Міноборони США Stars and Stripes, вказувалося, що прибуття винищувачів викликано проханням Туреччини надати допомогу в захисті повітряного простору країни.

У європейському командуванні армії США зазначили, що відправка винищувачів була пов'язана в тому числі і з випадками порушення російськими літаками сирійсько-турецького кордону.

Президент США Барак Обама поповнення повітряного угруповання в Туреччині пояснював необхідністю посилення боротьби з "Ісламською державою". При цьому експерт Heritage Foundation Дакота Вуд в інтерв'ю Stars and Stripes від 6 листопада наголосив, що в ІДІЛ немає власної авіації, а тому єдиною метою відправки до Сирії винищувачів є протистояння авіації Росії, в тому числі й літакам Су-30.

Туреччина погодилася розміщувати в Інчирлику американські літаки для боротьби з угрупуванням "Ісламська держава" в липні 2015 року. У жовтні туди було направлено штурмовики А-10, які здатні атакувати наземні цілі та надавати підтримку наземним частинам.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган не збирається виводити турецькі війська з Іраку.