ua en ru

США скасували заборону на імпорт смартфонів і планшетників Apple

Комісія США з міжнародної торгівлі повідомила про скасування заборони на імпорт смартфонів iPhone і планшетних комп'ютерів iPad, передає Associated Press.

Комісія США з міжнародної торгівлі повідомила про скасування заборони на імпорт смартфонів iPhone і планшетних комп'ютерів iPad, передає Associated Press.

Заборона була накладена у червні 2013 р. з причини порушення компанією патентів, що належать корейському концерну Samsung. Як пояснив представник комісії Майкл Фроман, скасування заборони було викликане "потенційним впливом на економіку і споживачів США". Також Фроман повідомив, що Samsung може продовжувати домагатися заборон на імпорт продукції Apple через суд.

Компанія Apple привітала рішення комісії, подякувавши її за "виступ на захист інновацій".

Місяць тому Комісія США з міжнародної торгівлі прийняла рішення заборонити продаж iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G і iPad 2 3G. Комісія пішла на цей крок після того, як південнокорейська компанія Samsung звинуватила Apple у порушенні патенту. Мова йшла про технології 3G і можливості одночасно і коректно передавати дані для кількох інтернет-сервісів. Відзначимо, що рішення комісії стосувалося лише тих пристроїв, які були призначені для роботи з оператором зв'язку AT&T.

Читайте також: У США заборонили імпорт старих моделей iPhone і iPad

Samsung і Apple, які є двома найбільшими в світі виробниками смартфонів, ведуть "патентні битви" в десяти країнах світу вже не перший рік. Перший судовий позов був поданий з боку американської корпорації в квітні 2011 р, коли вона звинуватила Samsung у копіюванні технологій сенсорного екрану, програмного забезпечення і зовнішнього вигляду IPhone в моделі Samsung Galaxy. У 2012 році суд зобов'язав південнокорейську компанію виплатити Apple більше мільярда доларів за порушення п'яти патентів (у березні 2013 року сума була скорочена до 600 млн дол.).

Слід додати, що корейська технологічна корпорація Samsung в II кварталі 2013 р. вперше з 2009 р. стала найприбутковішим світовим виробником мобільних пристроїв, відправивши колишнього лідера - Apple - на другу позицію.

За підрахунками експертів, операційний прибуток підрозділу мобільних пристроїв компанії Samsung за звітний період склав 5,2 млрд дол., у той час як Apple заробила 4,6 млрд дол. Невдачі американської корпорації, на думку аналітиків, пов'язані з низькими обсягами продажів iPhone 5 і жорсткою конкуренцією в Китаї. У той же час Samsung може похвалитися сильнішими продажами, високими закупівельними цінами і жорстким контролем вартості.

Відзначимо, що Apple залишалася найбільш прибутковим виробником мобільних пристроїв з III кварталу 2009 р. до I кварталу 2013 р.