ua en ru

США відмовилися від планів залишити американський контингент в Іраку після 2011 р

Влада США відмовилися від планів залишити свої війська в Іраку після закінчення крайнього терміну виведення американського контингенту з країни, передає Associated Press. Подібне рішення Пентагону поклало кінець тривалим дебатам про доцільність перенесення остаточної дати виведення військ США з Іраку до 31 грудня 2011 р. на більш пізній термін для підтримки стабільності в Іраку.
До сьогоднішнього дня влада США і Іраку розглядала можливість залишити кілька тисяч американських військових для надання допомоги місцевим силам безпеки в підтримці порядку. При цьому думки представників іракських властей про необхідність військової присутності США в країні були протилежні: одні вважали його необхідним для проведення військових навчань, інші вважали повністю неприйнятним. Також переговори ускладнювалися розбіжностями, наприклад, в ході дискусій іракська сторона категорично відмовляла американським військовим у наданні імунітету в місцевих судах, а американці, у свою чергу, називали це однією з необхідних умов.
Однак сьогодні представник Пентагону, який побажав зберегти анонімність, підтвердив, що контингент буде повністю виведений з Іраку в домовлений термін, за винятком військовослужбовців, прикріплених до посольства. В майбутньому при необхідності і з дозволу Багдада можливе проведення військових навчань армії США на території Іраку.