ua en ru

США відмовилися активізувати свою участь в операції союзників у Лівії

США відмовилися виконати прохання Франції, яке стосується активізації участі Вашингтона в операції союзників у Лівії, передає РБК з посиланням на Reuters. Коментуючи звернення до американського керівництва глави МЗС Франції Аллена Жюппе з проханням переглянути свої військові плани, офіційний представник держдепартаменту Марк Тонер заявив, що США "продовжать виконувати допоміжну роль в операції НАТО в Лівії".
"Я хочу, щоб ви повернулися до Лівії", - повідомив напередодні А.Жюппе держсекретареві США Хілларі Клінтон на зустрічі в рамках саміту глав зовнішньополітичних відомств країн - учасниць НАТО в Берліні.
Нагадаємо, США оголосили про свій вихід з операції проти лідера Лівії Муаммара Каддафі, передавши командування НАТО. Як заявив раніше представник Пентагону, з 5 квітня американські ВПС не будуть приймати участі в бойових діях, а будуть тільки підтримувати дії європейських країн і патрулювати безпольотну зону над Лівією. У той же час, як повідомили напередодні представники військового командування США, американські винищувачі продовжили наносити удари по об'єктах протиповітряної оборони в Лівії. Вони уточнили, що військові літаки ведуть бойові дії під командуванням Північноатлантичного альянсу.
З 15 лютого 2011 р. у Лівії почалися масові акції протесту проти режиму глави держави М.Каддафі. Країна розділилася на дві частини. На заході М.Каддафі як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід в масі своїй виступає проти нього. Протиборство сторін вилилося у громадянську війну.
17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над територією лівійської, заявивши, що правитель країни бомбить з повітря мирних громадян. Після цього по військовим і промисловим об'єктам, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування над коаліцією взяло на себе НАТО.