ua en ru

У США схвалили продовження закону про електронне стеження за кордоном

У США схвалили продовження закону про електронне стеження за кордоном Фото: Сенат США (twitter.com/UKRintheUSA)

Закон продовжили до 2025 року

Комітет по спецслужбах Сенату Сполучених Штатів Америки підтримав продовження закону про проведення електронного стеження за кордоном. Про це повідомляє DW.

Повідомляється, що у вівторок, 24 жовтня, члени комітету за закритими дверима проголосували за збереження дії так званого пункту 702 закону про спецслужбах на вісім років до 2025 року.

Видання зазначає, що за продовження закону висловилися 12 членів комітету, проти були троє.

Так, в закон внесли невеликі поправки, зокрема, вони припускають, що ФБР для пошуку в базі даних прослуханих дзвінків потрібно ордер секретного суду по справах стеження за іноземцями. Рекомендація комітету з спецслужбам про продовження закону, дія якого закінчується в кінці 2017 року, повинна бути розглянута конгресом.

Як відомо, закон був прийнятий після терактів у США 11 вересня 2001 року. У 2013 році екс-співробітник ЦРУ і АНБ зрадив гласності засекречену інформацію спецслужб США про проведену ними масової електронного стеження за мільйонами громадян по всьому світу і про прослуховування телефонів політичних лідерів інших країн. Після цього він отримав тимчасовий притулок, а потім - вид на проживання в Росії. У США йому за порушення закону про шпигунство загрожує тюремне ув'язнення терміном до 30 років.

Нагадаємо, на початку жовтня російські хакери викрали дані Агентства національної безпеки (АНБ) Сполучених Штатів, що стосуються його впровадження в мережі інших країн для захисту від кібератак.