ua en ru

США звинуватили Росію в кібератаці на українську енергетику

США звинуватили Росію в кібератаці на українську енергетику Фото: світова кіберзлочинність (TechSpot)

Хакери атакували шість різних енергокомпаній одночасно, використовуючи більш потужну, ніж вірус BlackEnergy, шкідливу програму

Відключення електроенергії на заході України у грудні 2015 року було викликано російською кібератакою. Про це свідчать дані презентації міністра енергетики США Елізабет Шервуд-Рендалл, передає CNN.

Як зазначається, раніше офіційні представники сил безпеки США відмовлялися безпосередньо пов'язувати кіберінцидент на заході України з діями Росії.

При цьому в Міненерго США не повідомили подробиць хакерської атаки у зв'язку "зі специфічністю представленої інформації".

В ході розслідування Україну відвідали представники ФБР, Держдепартаменту США, міністерства внутрішньої безпеки та міністерства енергетики. Вони виявили докази того, що за атакою на українську енергосистему стояла група добре підготовлених хакерів з РФ.

"Це була перша у своєму роді хакерська атака на цивільні об'єкти", - йдеться в повідомленні

Хакери атакували шість різних енергокомпаній одночасно, використовуючи шкідливу програму, більш потужну, ніж вірус BlackEnergy, що вже застосовувався раніше при кібератаці на промислові системи. В результаті без електрики залишилися 103 населених пункти України.

Нагадаємо, 23 грудня 2015 року близько 80 тисяч домогосподарств в Івано-Франківську та області було відключено від мережі. Пізніше у Службі безпеки України заявили про вірусну атаку на обленерго з боку російських спецслужб.

Як повідомлялося раніше, уряди США та України розглянуть спільний кіберзвіт про BlackEnergy.