ua en ru

США звинуватили Росію в хімічній атаці в Сирії

США звинуватили Росію в хімічній атаці в Сирії Фото: логотип Держдепу США (flickr.com/secdef)

Вашингтон закликав Москву негайно припинити явну підтримку дій режиму Асада у Східній Гуті

У США заявили, що докладуть усіх зусиль, щоб притягнути до відповідальності тих, хто застосовує хімічну зброю в Сирії і в інших місцях, звинувативши в цьому режим Башара Асада та Росію, яка підтримує його. Про це заявила керівник прес-служби Держдепартаменту США Хезер Науерт, передає AFP.

"Ці повідомлення в разі, якщо вони підтвердяться, є шокуючими і вимагатимуть негайного реагування з боку міжнародного співтовариства", - йдеться в заяві.

Вашингтон, наголосила Науерт, закликає Москву "негайно припинити явну підтримку" приписуваних Дамаску правопорушень і "працювати з міжнародним співтовариством для запобігання подальших варварських нападів із застосуванням хімічної зброї".

"Режим Асада і його прихильники повинні бути притягнуті до відповідальності, і будь-які подальші напади негайно припинені. Росія, з її непохитною підтримкою режиму, в кінцевому підсумку несе відповідальність за ці жорстокі напади", - заявили в Держдепі.

Науерт також повторила попередні твердження США про те, що Москва "порушила свої зобов'язання перед Організацією Об'єднаних Націй в якості гаранта мирних угод" і поставила під сумнів прихильність Кремля до припинення кризи в Сирії.

"Захист Росією режиму Асада і відмова припинити використання хімічної зброї в Сирії ставлять під сумнів її прихильність до вирішення загальної кризи", - сказала вона, закликаючи Москву приєднатися до міжнародних зусиль щодо запобігання подальшим атакам.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в результаті хімічної атаки із застосування токсичного газу в сирійському місті Дума загинуло 70 осіб.