ua en ru

США не підтвердили участь фахівців організації Greystone у подіях в Україні, - МЗС РФ

Вашингтон не підтвердив інформацію про участь співробітників приватної охоронної фірми Greystone в події на південному сході України.

Вашингтон не підтвердив інформацію про участь співробітників приватної охоронної фірми Greystone в події на південному сході України. Таку заяву зробила держсекретар США Джон Керрі у телефонній розмові з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, передає прес-служба МЗС РФ.

Переговори відбулися сьогодні за ініціативою американської сторони. МЗС зазначив, що "запевнення були прийняті до відома".

"При обміні думками про події на південно-сході України глави зовнішньополітичних відомств Росії та США закликали до відмови від застосування сили і переведення ситуації в політико-правове русло через переговори. З російської сторони у цьому зв'язку було знову підкреслено безальтернативність залучення регіонів до процесу конституційної реформи", - зазначає МЗС РФ.

Сторони також обговорили питання міжнародного сприяння у врегулюванні кризи в Україні, включаючи можливість організації багатосторонньої зустрічі за участю Росії, США, ЄС та українських представників.

"Лавров зазначив, що такий формат міг би бути корисним в тому випадку, якщо буде націлений не на обговорення різних аспектів тих чи інших двосторонніх відносин, а на те, щоб допомогти налагодженню широкого і рівноправного внутрішньоукраїнського діалогу з метою узгодження загальноприйнятної конституційної реформи. Безумовно, ключову роль у вирішенні цієї пріоритетної задачі зобов'язані зіграти нинішня київська влада, яка, зокрема, повинна, нарешті, відгукнутись на законні вимоги південно-східних регіонів країни", - йдеться в повідомленні.

Лавров і Керрі за підсумками розмови домовилися продовжити роботу з узгодження подальших зусиль зі сприяння нормалізації обстановки в Україні.

Напередодні в російському зовнішньополітичному відомстві повідомили, що в південно-східні райони України, в тому числі в Донецьк, стягуються підрозділи внутрішніх військ і національної гвардії України з участю бойовиків незаконного збройного формування "Правий сектор".

"Перед ними поставлено завдання силового придушення протестів жителів південного сходу країни проти політики нинішньої київської влади. Особливу тривогу викликає та обставина, що до цієї операції підключені близько 150 американських фахівців з приватної військової організації Greystone, переодягнених у форму бійців підрозділу "Сокіл", - зазначає МЗС Росії.