ua en ru

США мають намір збільшити приплив іноземних інвестицій

Президент США Барак Обама та інші чиновники мають намір підтримати приплив іноземних інвестицій до США на тлі даних про те, що держава відстає від інших країн у боротьбі за світовий капітал.

Президент США Барак Обама (на фото) та інші чиновники мають намір підтримати приплив іноземних інвестицій до США на тлі даних про те, що держава відстає від інших країн у боротьбі за світовий капітал, передає "Росія 24".

Такий крок з боку Обами, коли нагадується, що Америка відкрита для бізнесу, є більш агресивною дією Білого дому, ніж зазвичай. Судячи з усього, це відображує зростаюче розуміння у Вашингтоні, що аргументи на користь інвестування в найбільшу економіку у світі більше не є очевидними, пише Financial Times.

У 2000 р. на США припадало 37% загального обсягу іноземних інвестицій, але до 2012 р. ця частка скоротилася до 17%. У 2012 р. було залучено 166 млрд дол. прямих іноземних інвестицій, що на 28% менше, ніж у 2011 р., і трохи нижче рівня 2010 р.

Цього року показник може бути ще нижчим, оскільки в перші шість місяців 2013 р. було залучено лише 66 млрд дол., що відчутно менше, ніж 84 млрд дол. за аналогічний період минулого року.

Особливо помітними спроби залучити прямі іноземні інвестиції стали в цьому місяці, коли тимчасове часткове припинення роботи уряду викликало здивування інвесторів по всьому світу. Вони стали сумніватися в можливостях США керувати економікою, і це призвело до нервозності на світових ринках.

Нагадаємо, за даними агентства Standard & Poor's, через збитки економіці США, що їх завдав політичний глухий кут у Вашингтоні, котрий тривав кілька тижнів у жовтні, ВВП країни скоротився на 24 млрд дол.

Міністерство торгівлі США організовує першу у своєму роді зустріч для іноземних інвесторів, агентств з економічного розвитку та представників влади цього тижня. Як очікується, Обама та інші чиновники скажуть про те, що слабкі темпи відновлення економіки і політичні проблеми не мають впливати на інвестиційні рішення.

Також на заході будуть виступати міністр фінансів США Джейкоб Лью, держсекретар Джон Керрі, торговий представник Майкл Фроман і міністр торгівлі Пенні Пріцкер. "Слідом за промисловими кризами у Вашингтоні прийшов час зібратися разом і зосередитися на тому, щоб зробити все можливе для стимулювання зростання та створення нових якісних робочих місць", - йдеться в повідомленні Білого дому.

Примітно, що уряд зазвичай уникав будь-яких висловлювань про залучення іноземних інвестицій. Раніше Вашингтон вважав, що будь-які інвестор або компанія, що прагнуть до присутності на світовому ринку, не могли не вкладати грошей у США. Але реальність змінилася у зв'язку зі зростанням ринків, що розвиваються, а це різко підсилило конкуренцію.

Хоча приплив іноземних інвестицій впав у багатьох країнах ОЕСР, але у США падіння було більш сильним, ніж середній показник у країн з розвиненою економікою. "Адміністрація робить наголос на прямі іноземні інвестиції як на економічний пріоритет, тому що у США земля йде з-під ніг", - сказав президент Організації з міжнародних інвестицій Ненсі МакЛернон.

Експерти додають, що інвесторів відлякує система корпоративного оподаткування, яка залишається складною. Потенційні інвестори бояться максимальної ставки у 35%, хоча вони, зрештою, можуть платити менше за рахунок використання податкових пільг.

Модернізації потребує інфраструктура. Зростають побоювання щодо того, що система освіти не зможе надати добре навчену робочу силу. З іншого боку, заклик до іноземних інвесторів з'явився після гострої політичної реакції на гучні придбання іноземних компаній, особливо з Китаю і країн Близького Сходу.

Як правило, іноземні інвестиції до США йдуть в основному з європейських країн, але через європейську боргову кризу приплив таких інвестицій сповільнився. Це означає, що диверсифікація джерел іноземних інвестицій є ще однією метою влади США.

Як повідомлялося раніше, іноземні інвестори йдуть з американських активів. Так, іноземні інвестори були нетто-продавцями американських довгострокових активів у серпні на тлі того, що Китай скоротив свої позиції у казначейських облігаціях до шестимісячного мінімуму.

Згідно з повідомленням Міністерства фінансів США, чистий відтік довгострокових портфельних інвестицій склав 8,9 млрд дол., у липні приплив склав 31 млрд дол. При цьому американські акції були продані на рекордну суму у 3,1 млрд дол.