ua en ru

США на цьому тижні введуть санкції проти нафтової галузі РФ

США на цьому тижні введуть обіцяні санкції проти російської нафтової галузі, обмеживши постачання обладнання для нетрадиційної видобутку нафти.

США на цьому тижні введуть обіцяні санкції проти російської нафтової галузі, обмеживши постачання обладнання для нетрадиційної видобутку нафти. Нову політику експорту такого обладнання в Росію затвердив 1 серпня заступник міністра торгівлі США Ерік Хіршхорна, а чинності вона набуде 6 серпня, після публікації у Федеральному реєстрі.

Американські обмеження більш жорсткі, ніж у Євросоюзу, який минулого тижня заборонив поставляти в Росію технології для глибинної видобутку нафти, освоєння арктичного шельфу і розробки сланцевих нафтових запасів. Зокрема, Мінторг США визначив "глибоководні" проекти (deepwater) як проекти на глибині більш 500 футів (152,4 метра), що за мірками нафтової галузі відносно неглибоко. У санкционных правилах ЄС поняття "глибоководний" ніяк не уточнювалося.

Влада ЄС будуть відмовляти в постачанні в Росію певних видів продукції, якщо з'являться "розумні підстави" вважати, що ці товари не будуть використані в проектах, пов'язаних з глибоководної розвідкою і видобутком нафти, освоєнням нафтових родовищ арктичного шельфу або видобутком сланцевої нафти. Мінторг США вводить аналогічну політику, але додає, що в ліцензії буде відмовлено і в тому випадку, якщо експортер не в змозі визначити, в яких проектах буде використано обладнання.

Список продукції, що підлягає експортному контролю в рамках галузевих санкцій США, майже співпадає з переліком ЄС, опублікованими 31 липня, і включає, крім іншого, бурові платформи, деталі для горизонтального буріння, підводне обладнання, морське обладнання для роботи в умовах Арктики, програмне забезпечення для гідравлічного розриву пласта (ГРП), дистанційно керовані підводні апарати, насоси високого тиску.

У нових американських правилах згадується і природний газ (Євросоюз вивів газові проекти з-під санкцій). США вводять експортний контроль щодо певних товарів, "призначених для глибинної (глибше 500 футів) розвідки і видобутку, арктичних морських або сланцевих проектів з потенціалом виробництва нафти чи газу в Росії". Мається на увазі, що ліцензії на експорт обладнання, яке може використовуватися для таких газових проектів, що будуть розглядатися на підставі кожного конкретного випадку.

Експерти вважають, що жорсткий контроль експорту західного нафтового обладнання в Росію - річ потенційно більш серйозна, ніж обмеження на доступ держбанків до валютного фінансування. Санкції можуть прискорити падіння видобутку на зрілих нафтових родовищах Західного Сибіру, заявив 31 липня рейтингове агентство Fitch. Запаси цих родовищ виснажуються, їх доразработка потребує удосконалених технологій, аналогічних тим, що потрапили під ембарго ЄС і США.