ua en ru

США можуть залишити угруповання в Сирії після перемоги над ІДІЛ, - WP

США можуть залишити угруповання в Сирії після перемоги над ІДІЛ, - WP Фото: американські військові (flickr.com/29thinfantrydivision)

Сполучені Штати планують створити нове місцеве управління на півночі країни

Сполучені Штати можуть залишити своє угруповання в Сирії після остаточної перемоги над "Ісламською державою" (ІДІЛ), оскільки побоюються, що терористи можуть взяти реванш. Про це повідомило джерело The Washington Post.

Зі слів співрозмовника видання, швидке поширення впливу ІДІЛ пояснюється в тому числі вакуумом влади, який утворився в результаті громадянської війни в Сирії.

"Цей вакуум може бути знову заповнений войовничими угрупованнями в тому разі, якщо політичне рішення не буде знайдене", - заявив він.

Також співрозмовники видання повідомили, що в США побоюються, що їх вихід із Сирії може призвести до того, що Башар Асад займе всі території, контрольовані його противниками, а його успіх означатиме перемогу його близького союзника Ірану, що не влаштовує Вашингтон.

Офіційні особи США заявляють, що планують підтримувати присутність американських військ в північній Сирії, де американці навчили і допомогли "сирійським демократичним силам" в боротьбі проти ІДІЛ, і створити нове місцеве управління, в яке не ввійдуть прибічники Асада, які проживають у цих районах.

За інформацією видання, офіційно в Сирії перебувають 503 американських радники, які навчають збройні загони курдів на півночі країни, але ця цифра може бути значно більшою і включати обслуговуючий персонал аеродромів та артилеристів, які забезпечують військові операції коаліції.

Нагадаємо, 19 листопада сирійська урядова армія і її союзники знову зайняли Абу-Кемаль - останнє велике місто, що перебувало під контролем бойовиків "Ісламської держави".