ua en ru

США можуть почати кампанію за міжнародний контроль над використанням безпілотників, - експерти

США можуть почати кампанію за міжнародний контроль над використанням безпілотників. Про це свідчать заяви американських урядових експертів, передає Reuters. Одним із прихильників подібної ініціативи виступає сам Президент США Барак Обами.

"Люди часто запитують, що трапиться, коли технології безпілотних апаратів почнуть використовувати китайці чи росіяни? Президент знає про подібні побоювання і хоче, щоб міжнародне співтовариство задало стандарти використання безпілотників", - сказав колишній представник Білого Дому Томмі В'єтор. Він додав, що точкові антитерористичні удари стали "новим стандартом" військових дій XXI століття.

Представник Ради з національної безпеки США Кейтлін Хайден повідомила, що адміністрація налаштована на максимальну відкритість при поясненні громадськості особливостей застосування безпілотних літальних апаратів.

"Ми постійно працюємо над уточненням формальностей для процесу вибору антитерористичних цілей. Уряд визнає, що його дії можуть задавати стандарти і для інших держав", - зазначила Хайден.

За словами експерта впливового Центру стратегічних і міжнародних досліджень Джеймса Льюїса, у сфері міжнародних відносин Вашингтону, перш за все, необхідно пояснити свою позицію Москві і Пекіну.

"Нам необхідно добитися компромісу в питанні застосування існуючих норм гуманітарного права до нових реалій, так як Китай і Росія виступають проти застосування норм військового часу при використанні нових технологій", - сказав Льюїс.

З початку 2013 р. використання адміністрацією США безпілотників розслідується ООН. Крім того, конгрес США вимагає від Обами розкрити подробиці безпілотних програм, які можуть порушувати конституцію країни.

Читайте також: США посилять ПРО на західному узбережжі - проти ракет КНДР