ua en ru

США можуть евакуювати своє посольство в Кот-д'Івуарі

США розглядає можливість евакуації свого посольства в Кот-д'Івуарі на тлі побоювань, що ситуація, що склалася там після президентських виборів, буде загострюватися, а також після недавнього захоплення посольства Кот-д'Івуара в Парижі, передає РБК з посиланням на Associated Press. Як заявив виконуючий обов'язки прес-секретаря Держдепартаменту США Марк Тонер, зараз у місті Абіджані працює спеціальна група співробітників Пентагону, що вивчає можливі варіанти розвитку подій. "На початку масових заворушень процес евакуації буде проходити скоординовано і спокійно", - сказав він.
27 грудня 2010 р. прихильники обраного Президентом Кот-д'Івуара Алассана Уаттара захопили посольство цієї держави в Парижі. Громадяни Кот-д'Івуара зайняли посольство в знак протесту проти намірів нинішнього Президента Лорана Гбагбо зберегти свій пост. Вони вважають, що йому слід піти, і не визнають його представників. При захопленні посольства будь-яких актів насильства відзначено не було, і його співробітники змогли безперешкодно залишити будівлю.
Нагадаємо, Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних націй (ООН) визнала А.Уаттара Президентом Кот-д'Івуару. 192 члени Генасамблеї проголосували за це рішення одноголосно. Також даний орган анулював повноваження посла Кот-д'Івуара в ООН Ілахірі Дедбе, ставленика нинішнього Президента країни Л.Гбагбо, і підтвердив повноваження посла, якого призначив А.Уаттара.
Політична криза в Кот-д'Івуарі триває з кінця листопада 2010 р., після виборів президента країни. Нинішній глава країни Л.Гбагбо відмовляється визнати програш на листопадових виборах, переможцем яких ООН та Африканським союзом визнається лідер опозиції, екс-прем'єр держави А.Уаттара. 21 грудня 2010 р. - вперше після початку в Кот-д'Івуарі нинішньої кризи - Л.Гбагбо виступив по національному телебаченню і заявив, що зберігає всю повноту влади. Він також зажадав від громадян повернутися до роботи, щоб перервати стан нестабільності. Тим часом, зіткнення прихильників А.Уаттара і Л.Гбагбо вже забрали життя 173 чоловік.