ua en ru

США можуть заарештувати російські активи, розміщені на їх території

США можуть заарештувати російські активи, розміщені на їх території Фото: Джон Хантсман (ru.usembassy.gov)

Посол США в Росії сподівається на стабілізацію відносин між країнами

Посол США в Москві Джон Хантсман не виключає заморозки російських активів, що знаходяться на території Сполучених Штатів. Про це повідомляють російські ЗМІ.

За словами посла, він не може передбачити, яке майбутнє чекає обидві країни, але сподівається, що в кінцевому підсумку США і РФ зможуть стабілізувати свої відносини.

"Звичайно, це можливо. Я сподіваюся, що нам все ж вдасться стабілізувати відносини США і Росії", — сказав він.

За словами дипломата, арешт активів можливий, незважаючи на те, що стосовно дипломатичної власності діє Віденська конвенція, оскільки, крім неї існують і інші угоди".

"Існує Віденська конвенція, яка гарантує недоторканність. Нею керуються при обговоренні будь-якій ситуації. Але існують також інші угоди, досягнуті в різний час, які тим чи іншим чином торкаються питань дипломатичної власності, дипломатичних об'єктів. Тому не варто будувати припущення про те, як будуть розвиватися події", - резюмував він.

Хантсман зазначив, що в історії американо-російських відносин бували спади і підйоми і висилки дипломатів також траплялися, однак у кінцевому підсумку країнам вдавалося "сісти за стіл і чесно поговорити про те, що значить бути надійним і відповідальним партнером".

"Те, що відбулося в Солсбері, — так відповідальні партнери не надходять. І дії в інших частинах світу не говорять про відповідальне партнерство, яке ми хотіли б мати. І я боюся, що у нас не буде нормальних відносин, поки ми не зможемо конструктивно вирішити деякі проблеми, які стоять перед нами", - сказав посол.

Нагадаємо, у зв'язку з отруєнням екс-шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері, в якому Британія звинувачує Росію, Адміністрація президента США Дональда Трампа вирішила вислати з країни 60 російських дипломатів і закрити консульство РФ в Сіетлі.