ua en ru

США та Європі з вини політиків загрожує багаторічне падіння економіки, - експерти

США і Європі загрожує багаторічне падіння економіки в порівнянні з країнами, що розвиваються, і винні в цьому виключно політики. Таку точку зору висловлюють економісти-нобелівські лауреати з різних країн, опитані виданням Die Welt.

Якщо уряди західних країн не приймуть відповідних заходів, їм доведеться ще багато років боротися зі стагнацією. Такий невтішний прогноз зробили 17 лауреатів Нобелівської премії з економіки. На думку деяких з них, зона євро взагалі може рухнути.

«Захід жив в останні десятиліття не за доходами і, таким чином, вже проковтнув частину свого майбутнього», - вважає професор Колумбійського університету Едмунд Фелпс, який отримав в 2006 р. вищу нагороду за дослідження довгострокових ефектів економічної політики.

«Боргові проблеми руйнують західну систему», - сказав професор американського Інституту прогресивних дослідників Ерік Маскін (нагороджений у 2007 р.). На його думку, бездіяльність політиків може призвести до багаторічних економічних проблем. Цю точку зору поділяє шотландський фахівець з політекономії Джеймс Міррліс (1996 р.). «Імовірність, що західний світ опиниться в ще більш тривалій фазі стагнації, дуже висока», - зазначив він.

На думку американця Майрона Шоулза, що отримав в 1997 р. премію за метод визначення вартості деривативів, Європа і США можуть повторити долю Японії, яка пережила «втрачене десятиліття».

Провідні економісти планети зійшлися на думці, що Європі необхідна єдина фінансова політика, інакше євро загрожує крах. «Зона євро в довгостроковій перспективі виживе тільки в тому випадку, якщо національні особливості поступляться місцем централізованої бюджетної системи», - вважає Маскін. З ним згоден Шоулз, який вважає, що єдиний валютний простір з 17 самостійним фінансовими міністрами нежиттєздатним. Крім того, експерт вважає, що ЄЦБ повинен і далі знижувати процентні ставки і скуповувати держоблігації. Всі економісти закликали європейських політиків до якнайшвидших рішучих дій.

Те, що проблеми зони євро тільки множаться, підтверджують останні невтішні дані. Так, найбільш проблемна країна Греція не зможе цього року досягти поставлених цілей. За оцінкою Міністерства фінансів країни, дефіцит держбюджету вдасться знизити лише до 8%, а не до 7,5%, як планувалося. За сім місяців цього року видатки зросли на 2,7 млрд євро в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р., а доходи впали на 1,9 млрд євро. Міністр фінансів країни Евангелос Венізелос звернувся з листом до єврокомісара з фінансових питань Оллі Рена, голови Єврогрупи Жана-Клода Юнкер і главі ЄЦБ Тріше з проханням якомога швидше виділити Греції другий пакет допомоги у розмірі 109 млрд євро.

Втім, за океаном ситуація не краща. На думку опитаних експертів, політики в США не стільки вирішують економічні проблеми, скільки заважають один одному їх вирішити. Крім того, долар як провідна світова валюта поступово здає свої позиції. Всі економісти впевнені, що своє значення в світі буде посилювати китайський юань.