ua en ru

США та ЄС знімають частину економічних санкцій з Ірану

Американський уряд і глави міністерств закордонних справ країн Євросоюзу підтримали часткове зняття санкцій з Ірану.

Американський уряд і глави міністерств закордонних справ країн Європейського союзу підтримали часткове зняття санкцій з Ірану. Про це йдеться в офіційній заяві Держдепартаменту США, передає Reuters.

Цей крок є відповіддю на припинення Тегераном збагачення урану вище 20-процентного рівня.

Повідомляється, що обмеження знято, насамперед, у галузі торгівлі нафтохімічними продуктами, дорогоцінними металами і у страхуванні морських нафтоперевезень. Очікується, що рішення про зняття санкцій набуде чинності вже сьогодні.

Раніше в понеділок глава Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі заявив, що у країні розпочався процес відключення каскаду центрифуг по 20%-му збагачення урану в м. Натанзе центральної провінції Ісхаван.

Цю інформацію підтвердило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ). Звіт МАГАТЕ також свідчить, що Іран почав знижувати рівень збагачення тих запасів урану, які досягають концентрації у 20%. Саме цей рівень вважається найбільш близьким для отримання урану "збройового" ​​рівня збагачення.

Від сьогоднішнього дня в рамках угоди Тегерана із "шісткою" міжнародних посередників (США, Росія, Китай, Франція, Британія і Німеччина) Іран повинен припинити 20%-е збагачення урану.

Відповідний документ був підписаний 24 листопада 2013 р. в Женеві. В обмін Євросоюз і США мають обмежити економічні санкції, накладені на республіку раніше з підозр, що Іран займається виробництвом ядерної зброї.

Як відомо, Президент США Барак Обама неодноразово висловлювався проти введення нових санкцій проти Ірану.

Напередодні ЗМІ з посиланням на анонімне джерело в адміністрації США повідомляли, що Іран може отримати доступ до перших 550 млн дол. зі своїх заблокованих за кордоном активів 1 лютого 2014 р. Загальний обсяг блокованих фондів становить 4,2 млрд дол.