ua en ru

США і ЄС на цьому тижні обговорять питання інвестицій та енергетики в контексті можливого підписання ЗВТ

ЄС і США повинні почати другий раунд переговорів щодо створення найбільшої в світі зони вільної торгівлі. Переговори будуть стосуватися питань послуг, інвестицій, енергетики та сировини, передає телеканал "Росія 24".

Переговори по Трансатлантичному угоди про вільну торгівлю та інвестиційне партнерство (TTIP) повинні були початися ще в жовтні, але були відкладені з причини тимчасового припинення діяльності уряду в США. Відзначимо, що третій раунд переговорів запланований на 16-20 грудня у Вашингтоні.

Відносини між сторонам загострилися, після того як стало відомо, що американські спецслужби прослуховували телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Минулого тижня державний секретар США Джон Керрі закликав європейських лідерів не допустити того, щоб скандал зірвав переговори.

На США та ЄС, разом узяті, припадає майже половина річного обсягу світового виробництва - 30 трлн дол.

Відповідно до заяв представників ЄС угода буде приносити щорічно близько 119 млрд євро (159 млрд дол.) блоку, в якому складаються 28 держав. Експерти очікують, що угода може бути досягнута до кінця 2014 р.

Головний економіст банку Berenberg Хольгер Шмідінг заявив, що підписання договору стане "обнадійливою новиною для економічного зростання в найближчі роки". Поряд з цим він зазначив, що узгоджені стандарти в єдиній зоні могли б допомогти знизити витрати на автомобільне торгівлі, якщо США і Європа приймуть рішення про погодження стандартів для автомобілів.

Тим не менш потенційними перешкодами, за його словами, стануть питання захисту персональних даних та генетично модифіковані продукти.