ua en ru

США хочуть розмістити військову базу в центрі Польщі

США хочуть розмістити військову базу в центрі Польщі Фото: Блажей Спихальський (dzienniklodzki.pl)

У Польщі вважають, що постійна присутність американських військ у Польщі є "абсолютною гарантією польської безпеки"

Сполучені Штати Америки (США) віддають перевагу розгортанню можливої військової бази у центрі Польщі, а Варшава - на сході країни. Про це повідомляє голова Канцелярії президента Польщі Блажей Спихальський, передає "Польське радіо".

Спихальський вважає, що цей вибір пов’язаний з нинішнім станом перемовин і він ще не зроблений.

"Наскільки мені відомо, американська адміністрація віддає перевагу центру країни, ми віддаємо перевагу східній частині країни", - сказав він.

Також Спихальський зазначив, що Польща хоче витратити приблизно 2 млрд доларів на будівництво інфраструктури для американських солдатів у Польщі. Йдеться про комплексну інфраструктуру для обслуговування війська, тобто забезпечення їх помешканнями, навчанням, медициною".

За його словами, Польща перебуває на крок ближче до того, аби американські війська були у Польщі.

"Президент Анджей Дуда проробив велику політичну працю, аби дійти до цього моменту. Ці дуже добрі, особисті відносини з президентом Трампом дуже нам у цьому допомагають", - додав він.

На переконання Спихальського, постійна присутність американських військ у Польщі є "абсолютною гарантією польської безпеки".

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ Білорусі вважають, що готовність Польщі розмістити у себе військову базу США призведе до посилення військово-політичної напруженості.

Додамо, президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що США зможуть вибрати місце розташування постійних військових баз у Польщі.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що США розглядають прохання Польщі про відкриття військової бази на її території.