ua en ru

США готують українським чиновникам два види санкцій, - Ар'єв

Потенційні санкції Вашингтона щодо представників української влади, про характер яких ведуться цілком серйозні бесіди, можна класифікувати. Про це в своїй статті для видання "Дзеркало тижня. Україна" пише народний депутат Володимир Ар'єв. За його словами, одні санкції передбачають відмову від надання фінансової допомоги державним структурам. Саме державним - громадські організації скоріше можуть розраховувати на підтримку своїх програм.

"Тобто йдеться про переорієнтацію, що вкотре показує розуміння різниці між українським суспільством і владою", - додав політик.

Інший різновид обговорюваних санкцій - болючий для певних осіб. Как зазначає видання, список цих осіб (з обґрунтуванням їх включення в нього) опозиція передала американській стороні вже цього тижня. У ньому - представники вищого керівництва - як країни, так і генпрокуратури, міністри, слідчі липових справ проти Тимошенко, Луценка та інших, прокурори, судді, чиновники, які складали фальшиві документи й "експертні" висновки, а також безмірно жорстокі співробітники пенітенціарної системи. Усього - близько 70 прізвищ.

"Природно, ще зарано говорити про те, що в «чорний список» потраплять усі. Але в багатьох - шанси є, і чималі. Ба більше, цей список може перейняти Європа, тому для тих фігурантів, які "в Америку не збираються", болючим ударом може стати заборона на морські ванни Лазурового берега, паризькі ресторани й лондонські бутики. Але й це теж не все. Зовсім обрані можуть стати об'єктом спеціальних розслідувань".

Ар 'єв зазначає, що дуже неприємним для Віктора Януковича може бути і підвищена увага Вашингтона до парламентських виборів в Україні, явно помітна за рік до них. "Увага не тільки до майбутнього закону про ці вибори, в чесності якого американці дуже сумніваються. Сумніви є і стосовно того, що самі вибори будуть проведені чесно. Саме восени 2012-го увага до українських подій буде максимальною, про що йшлося прямим тексто", - пише депутат.

Крім того, він додав, що поведінка офіційного Києва змушує Вашингтон сумніватися в передбачуваності дій Януковича і, тим більше, компанії.

За словами депутата, у Вашингтоні люблять аналізувати і вміють робити прогнози. Тому минуле розшукуваного ФБР Семена Могилевича не вселяє їм оптимізму щодо можливих майбутніх учинків його партнерів з українського уряду та найближчого оточення Януковича.

"Після розмов про долю Юлії Володимирівни і, мабуть, певних обіцянок від українських візаві високого рівня, а також після побаченого результату суду влада США стурбувалася з приводу високозбагаченого урану в Україні. Особливо насторожує не небажання України передати уран до ядерного саміту в Кореї, як того дуже прагне Обама, а спроба відтягнути урочистий момент до 2014-2015 року. Американці вважають це непорозуміння "технічним моментом", але вже видно - це дипломатичне пояснення".

Ар 'єв зазначає, що близькі до Білого Дому експерти, які можуть говорити більше, ніж кадрові службовці, вже не впевнені, що "новий український режим не почне торгувати тим, чим не можна з тими, з ким не можна".

"Нині прямих сигналів немає, але поведінка офіційного Києва змушує Вашингтон сумніватися в передбачуваності дій Януковича і, тим більше, компанії. І якщо тут, не доведи Господи, з'являться сигнали, то наслідки можна побачити на прикладі колишніх клептократичних режимів. Грунт уже готовий", - вважає політик.