ua en ru

США готові розглянути залучення Трампа до нормандського формату, - Волкер

США готові розглянути залучення Трампа до нормандського формату, - Волкер Фото: Курт Волкер (Віталій Носач/РБК-Україна)

За словами Волкера, для розширення формату необхідні ознаки того, що РФ готова реально припинити конфлікт на Донбасі

Спеціальний представник Сполучених Штатів Америки по Україні Курт Волкер прокоментував залучення президента США Дональда Трампа до переговорів у "нормандському форматі". Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на його інтерв'ю виданню "Тиждень".

За словами Волкера, США готові підтримати розширення формату переговорів, однако важливо розуміти, що Росія налаштована на припинення конфлікту.

"Проблема знову ж таки в діях і політиці Росії. Якщо будуть ознаки того, що вона налаштована серйозно й готова реально припинити конфлікт, я впевнений, для президента Трампа це дуже важливо. Формат має менше значення, ніж наповнення. Але якби зустріч була корисною, ми, безумовно, розглянули б такий варіант. І якби був створений новий формат, де були б залучені США та хтось іще, наприклад Велика Британія, Франція, Німеччина, ми теж готові підтримати такі зустрічі", - заявив він.

Спецпредставник США при цьому не впевнений, що підтримувати залучення Трампа до переговорів вдалося б тривалий час.

"Не знаю, чи вдалося б нам тривалий час підтримувати найвищий ступінь залучення президента чи держсекретаря, як це відбувається в межах «нормандської четвірки». Але, безумовно, ми хочемо підтримувати зусилля будь-якими способами, щоб просунутися в переговорах і досягти миру", - сказав Волкер.

Нагадаємо, раніше заступник глави Міністерства закордонних справ Росії Григорій Карасін заявив, що російська сторона не проти розширення нормандського формату. Так, глава РФ Володимир Путін назвав цікавою ідею президента України Володимира Зеленського провести в Мінську шестисторонні переговори за участю лідерів України, Росії, Франції, Німеччини, США і Британії.

Як писало РБК-Україна раніше, президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення, в якому запропонував Путіну новий формат переговорів по ситуації на Донбасі за участю президента США Дональда Трампа, прем'єр-міністра Британії Терези Мей, канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона.