ua en ru

США: Ватажки "Аль-Кайєди" в Пакистані переживають свої найгірші часи з 2001 р

Ватажки "Аль-Кайєди", котрі ведуть підривну діяльність з території Пакистану, переживають свої найгірші часи з 2001 р., коли американські війська скинули режим талібів в Афганістані і витіснили радикальних ісламістів за межі країни. Про це йдеться в огляді афганської стратегії США, опублікованому сьогодні Білим домом, повідомляє РБК.

"Вище керівництво "Аль-Кайєди" стає слабшим і знаходиться під таким тиском, якого воно не відчувало з 2001 р. під час втечі з Афганістану", - говориться в документі.

В огляді стратегії США щодо Афганістану йдеться, що американські війська досягли достатнього прогресу в цій країні, щоб відбулося "відповідальне скорочення військової присутності" в Афганістані в липні 2011 р.

Оптимістична в цілому риторика доповіді стримується обережними заявами про те, що успіхи США в Афганістані "залишаються крихкими і оборотними". "Незважаючи на те, що стратегія демонструє прогрес по всіх трьох сфер оцінки -"Аль-Кайєда", Пакистан і Афганістан, - залишаються виклики, які необхідно подолати, щоб зробити прогрес у врегулюванні ситуації в Афганістані міцним і тривалим", - говориться в документі.

Президент США Барак Обама виступить сьогодні в Білому домі з оцінкою нової афганської стратегії. Повний текст урядової доповіді "Огляд стратегії США в Афганістані" засекречений.

В даний час в Афганістані несуть службу близько 100 тис. американських військовослужбовців. Їм, а також силам міжнародної коаліції, протистоять, за різними оцінками, від 25 до 30 тис. бойовиків "Талібану" та інших бандформувань. США і НАТО розраховують передати повний контроль над безпекою в країні власним збройним силам демократичного Афганістану до кінця 2014 р.