ua en ru

США, Франція, Німеччина і Великобританія засудили запуск Іраном ракети-носія

США, Франція, Німеччина і Великобританія засудили запуск Іраном ракети-носія Фото: запуск ракети в Ірані (mod.gov.)

Іран запустив ракету 27 липня 2017 року

США, Франція, Німеччина, Великобританія засудили запуск Іраном ракети-носія "Сіморг" власного виробництва, який відбувся 27 липня 2017 року. Про це зазначається у спільній заяві чотирьох країн, опублікованому на сайті Держдепартаменту США.

"Іран знову продемонстрував активність, несумісну з резолюцією Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй (СБ ООН), коли 27 липня запустив ракету-носій "Сіморг". Ми засуджуємо цю акцію", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що в резолюції Рада Безпеки закликає Іран не вживати ніяких дій, пов'язаних з балістичними ракетами, призначеними для забезпечення ядерної зброї, включаючи пуски з використанням таких технологій, як запуск ракети "Сіморг".

"Іранська програма з розробки балістичних ракет як і раніше не узгоджується з резолюцією РБ ООН і справляє дестабілізуючий вплив в регіоні", - підкреслили в повідомленні.

США, Франція, Німеччина, Великобританія закликають Іран не проводити ніяких подальших запусків балістичних ракет і також пов'язаних з ними видів діяльності.

"Ми звертаємося до Генерального секретаря ООН з нашими проблемами. Уряди Франції, Німеччини та Сполученого Королівства обговорюють ці питання на двосторонній основі з Іраном і висловлюють свою стурбованість", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Сполучені Штати Америки запроваджують нові санкції стосовно Ірану у відповідь на запуск ракети-носія в космос.

Санкції націлені на шість іранських філій промислової групи Shahid Hemmat. Департамент казначейства каже, що ця група є "центральною" для іранської програми балістичних ракет.

Зазначимо, що Іран успішно запустив у космос 27 липня 2017 року, ракету, здатну запускати супутники вагою до 250 кг.