ua en ru

США і Європа працюють над оновленням ядерної угоди з Іраном, - Тіллерсон

США і Європа працюють над оновленням ядерної угоди з Іраном, - Тіллерсон Фото: Рекс Тіллерсон (U.S. Department of State)

Уже створено робочі групи для обговорення змін у чинну ядерну угоду

Сполучені Штати Америки та європейські союзники створили робочі групи для обговорення змін у чинну ядерну угоду з Іраном, яку розкритикував раніше президент США Дональд Трамп, а також щодо реакції на деструктивну поведінку Ірану в регіоні. Про це 27 січня заявив державний секретар США Рекс Тіллерсон у Варшаві, передає "Укрінформ".

"Що стосується іранської ядерної угоди, то президент Трамп досить чітко висловив свою думку, що ця угода має низку недоліків, і він має намір виправити їх. Те, що ми погодилися зробити, це робота з нашими європейськими колегами, особливо з Є3, і зрештою з ЄС, щоб визначити, питання по яких сферах, на нашу думку, мають бути вирішені, а також про механізм, згідно з яким ми можемо розглянути ці питання", - заявив він.

Держсекретар США підкреслив, що "робочі групи вже почали зустрічі в рамках зусиль із узгодження цих принципів", а також можливості залучення іранців до обговорення цих питань.

Водночас Тіллерсон наголосив, що політика США стосовно Ірану набагато ширша, ніж ядерна угода.

"У США виникає все більша заклопотаність і занепокоєння з приводу згубної поведінки Ірану в усьому регіоні: підтримка повстанців Хуті в Ємені; запуск ракет із Ємену до Саудівської Аравії; поставка зброї ополченцям, які дестабілізують Ірак і Сирію; підтримка ліванської "Хезболли", - перерахував глава Держдепу.

Він підркеслив, що ці занепокоєння також поділяють союзники США.

"Отже, наша робоча група також має намір визначити сфери більш тісної співпраці з Європою, щоб відповісти на згубну поведінку Ірану", - резюмував держсекретар США.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш виступив на підтримку угоди щодо іранської ядерної програми.