ua en ru

У США допускають введення нових санкцій проти Китаю

У США допускають введення нових санкцій проти Китаю Фото: Дональд Трамп (gettyimages)

Санкції хочуть ввести за порушення прав уйгурів у Китаї

Адміністрація глави США Дональда Трампа розглядає питання про введення проти Китаю санкцій за порушення прав уйгурів та інших представників мусульманських меншин у КНР. Про це повідомляє видання The New York Times.

Зазначено, що справа стосується поміщення уйгурів та інших сповідують іслам нацменшин у спеціальні табори, де дітей змушують відмовлятися від ісламу, вивчати китайську культуру і демонструвати лояльність Комуністичній партії. У Пекіні це називають "трансформацією через навчання".

Зокрема, Білий дім планує заборонити продаж КНР американських технологій відеоспостереження. За даними США, китайський уряд використовує дані технології для стеження за уйгурами.

На початку серпня Управління верховного комісара ООН з прав людини заявило, що в КНР у таборах для ідеологічної обробки нацменшин міститься до одного мільйона уйгурів. Також протягом серпня у різних західних ЗМІ повідомлялося про утиск мусульман у китайському регіоні Сіньцзян, зокрема, про закриття мечетей.

Відзначимо, уйгури - тюркомовний мусульманський народ, що населяє північно-західний Синьцзян-Уйгурський автономний район (СУАР). Китайська влада стверджує, що серед уйгурів сильні сепаратистські устремління і релігійний екстремізм. Зокрема, в СУАР діє визнаний терористичним Ісламський рух Східного Туркестану. Останні повстання уйгурів були придушені в 2008 і 2009 роках китайськими армією і поліцією.

Нагадаємо, спікер Міністерства торгівлі Китаю Гао Фен заявив, що КНР буде змушена завдати у відповідь удар, якщо США введуть нові мита щодо товарів китайського виробництва.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що президент США Дональд Трамп може ввести нові мита на імпорт товарів з Китаю на 200 млрд доларів.