ua en ru

США і Британія визнали незаконним вирок Чийгозу

США і Британія визнали незаконним вирок Чийгозу Фото: Ахтем Чийгоз (nrcu.gov.ua)

Звинувачення Чийгозу демонструє масове переслідування кримських татар і українців в окупованому Криму

Сполучені Штати Америки і Великобританія вважають, що окупанти в Криму незаконно засудили до 8 років позбавлення волі заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза. Про це йдеться в заявлении на сайті уряду Великобританії і в твіттер-акаунті посольства США в Україні.

"Безпідставне звинувачення Ахтема Чийгоза - черговий приклад постійних утисків, що мають місце в окупованому Росією Криму", - пише американське посольство.

Також в прес-службі британського уряду процитували слова міністра у справах Європи Алана Дункана.

"Злочинний вердикт і засудження Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі за "організацію масових заворушень" у Криму демонструє масове переслідування кримських татар і українців, які виступають проти незаконної анексії Криму Росією", - заявив він.

Дункан заявив, що Великобританія закликає РФ негайно звільнити Чийгоза, а також інших кримчан, які "російська влада" затримали за протидію незаконній анексії.

Крім того, Міністр заявив, що Крим є невід'ємною частиною України, і тому Великобританія не визнає легітимність ні російської влади в Криму, ні "обраних" нею керівників півострова.

Нагадаємо, раніше Європейський союз закликав зняти звинувачення з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова.