ua en ru

У США заарештували двох росіян за промислове шпигунство

У США заарештували двох росіян за промислове шпигунство Фото: про арешт повідомив Мін'юст США

Заарештованим загрожує до 25 років позбавлення волі

У Денвері (столиця американського штату Колорадо) заарештували двох громадян Росії і громадянина США за звинуваченням у спробі нелегально експортувати до Російської Федерації секретні технології. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції США.

Американські правоохоронці заарештували росіян Дмитра Карпенка та Олексія Крутилина, а також громадянина США Олексія Баришева. Їх звинувачують у змову з метою придбання мікроелектроніки у американських виробників і постачальників та експорту високотехнологічної продукції в Росію.

За заявою американского Мін'юсту, чоловіки мали намір вивести в РФ цифро-аналогові перетворювачі, інтегральні схеми, які часто використовуються у військових системах широкого спектру, включаючи радари і системи спостереження, системи наведення ракет і супутників.

"Міністерство торгівлі США, згідно з повноваженнями, наданими президентом країни, ввело обмеження на експорт і реекспорт продукції, яка могла б внести значний внесок у військовий потенціал інших держав і поширення ними озброєння і може згубно позначитися на зовнішньої політики і національної безпеки Сполучених Штатів", - йдеться в заяві Мін'юсту

У департаменті розповіли, що в 2015 році Баришев зареєстрував у Нью-Йорку фірми BKLN Spectra і UIP Techno Corp., які використовували для покупки, спроби придбання та незаконного експорту технологій.

У разі визнання винними обвинуваченим загрожує до 25 років позбавлення волі і штраф у розмірі 1 млн доларів.

Москва вже відреагувала на арешт своїх громадян. Прес-секретар російської дипломатичної місії в США Юрій Мельник повідомив, що посольство з'ясовує обставини затримання Дмитра Карпенка та Олексія Крутилина.

У свою чергу уповноважений МЗС Росії з прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов повідомив, що Москва направила запит на отримання офіційної інформації про арешт і буде домагатися отримання консульського доступу до Карпенка і Крутиліну.

Нагадаємо, раніше ФСБ знайшла вірус для шпигунства в мережах держорганів і оборонних установ Росії.